Low oil pressure on high rpm

Discussion in 'Renegade Chat' started by butthead, Aug 14, 2020.

  1. butthead

    butthead New Member

    Joined:
    Jun 23, 2020
    Messages:
    17
    Media:
    1
    Location:
    Ukraine
    when i hold 4.500-6000 rpm lasting 30-60 seconds I get error "low oil pressure",
    I say right away that there is no way to contact the service center, but I have obdlink mx + and alphaobd.

    thanks for the help
     
  2. zuke

    zuke Active Member

    Joined:
    Jul 16, 2018
    Messages:
    294
    Media:
    1
    Albums:
    1
    Location:
    Virginia
    What engine, and how many Kilometers are on it? Is the oil pressure drop while under load (Driving) or while sitting still?
     
  3. butthead

    butthead New Member

    Joined:
    Jun 23, 2020
    Messages:
    17
    Media:
    1
    Location:
    Ukraine
    2.4 multiair engine, mileage 47k, the problem appears when I drive,I measured the pressure from the oil pressure sensor, 2bar 1.5rpm to 4k rpm pressure 4.5-5 bar, and then the pressure drops and already about 6k revolutions of 2bar pressure,oil filter 4892339AA, oil mobil 1 0w-20
     
  4. butthead

    butthead New Member

    Joined:
    Jun 23, 2020
    Messages:
    17
    Media:
    1
    Location:
    Ukraine
    What could it be?
     
  5. zuke

    zuke Active Member

    Joined:
    Jul 16, 2018
    Messages:
    294
    Media:
    1
    Albums:
    1
    Location:
    Virginia
    4000rpm is where it starts getting into variable valve timing, which is hydraulically run on the 1.4 and 2.4L MultiAir emgines.. Have you been able to pull any actual DTCs? A P1523 would actually be saying the oil pressure problem is in the top end.

    https://www.dtcdecode.com/Jeep/P1523

    There are electric solenoids that open and allow oil pressure into the lifter area, that should alter the lift profile of the valves, It's a separate "brick" in the top off the cylinder head, My guess is you have some leaks in that system that are bleeding off oil pressure at higher rpms.
     
  6. butthead

    butthead New Member

    Joined:
    Jun 23, 2020
    Messages:
    17
    Media:
    1
    Location:
    Ukraine
    I only had error p1500, I thought it would relieve pressure of the oil filter, or the multiair filter is clogged, but it probably only has 2.4,
    I'll try to get 4k rpm and read the errors,thanks for help
     
  7. butthead

    butthead New Member

    Joined:
    Jun 23, 2020
    Messages:
    17
    Media:
    1
    Location:
    Ukraine
    I don't understand at all if there is a multiair filter in 2.4?[​IMG]
     
  8. butthead

    butthead New Member

    Joined:
    Jun 23, 2020
    Messages:
    17
    Media:
    1
    Location:
    Ukraine
    could it be a gasket or a dirty engine problem?
     
  9. zuke

    zuke Active Member

    Joined:
    Jul 16, 2018
    Messages:
    294
    Media:
    1
    Albums:
    1
    Location:
    Virginia
    The US Spec 2.4 doesn't have the Multiair filter, only the 1.4 does, I don't know for sure about the Eurospec that you probably have.

    If you have a spin on oil filter like this;

    [​IMG]

    Then you don't have the Multiair filter.
     
  10. zuke

    zuke Active Member

    Joined:
    Jul 16, 2018
    Messages:
    294
    Media:
    1
    Albums:
    1
    Location:
    Virginia
    It absolutely could be a dirty engine problem or bad gasket.

    I don't know how much of the vehicle's history you know, but if it hasn't had regular oil changes or had the wrong oil in it at some point (Like a 5w-30), it can lead to clogs in the smaller passages. A bad gasket can of course lead to the lose of oil pressure, but given the rpm range where ypu see the pressure lose, I'd think the bad gasket would be in the multiair assembly.
     
  11. butthead

    butthead New Member

    Joined:
    Jun 23, 2020
    Messages:
    17
    Media:
    1
    Location:
    Ukraine
    I am boughta car from an auction in the United States, brought without damage
     
  12. butthead

    butthead New Member

    Joined:
    Jun 23, 2020
    Messages:
    17
    Media:
    1
    Location:
    Ukraine
    I increased the revs again, and the time and rpm before the fall increased several times, I think this is the oil receiver clogged
     
  13. butthead

    butthead New Member

    Joined:
    Jun 23, 2020
    Messages:
    17
    Media:
    1
    Location:
    Ukraine
    By the way, there were no errors in the program except p1500
     
  14. butthead

    butthead New Member

    Joined:
    Jun 23, 2020
    Messages:
    17
    Media:
    1
    Location:
    Ukraine
  15. zuke

    zuke Active Member

    Joined:
    Jul 16, 2018
    Messages:
    294
    Media:
    1
    Albums:
    1
    Location:
    Virginia
    This is definitely sounding like it might not have received proper maintenance through it's life, or had some non synthertic oil in it at some point....

    If you have access to BG products there, I'd consider running some BG Quick Clean through it..

    https://www.bgprod.com/catalog/engi...FzCZfifyZ733wDywCm16RClLuSr5azKIaArH3EALw_wcB
     
  16. butthead

    butthead New Member

    Joined:
    Jun 23, 2020
    Messages:
    17
    Media:
    1
    Location:
    Ukraine

    –ėefore changing the oil, I poured "liqui moly oil shlam shluming"(soft cleaner on 180mil, I have been using it for 6 years, I highly recommend it, the hydraulic lifters stop knocking, etc.
    but there is a stronger cleaner, but I'm afraid it will remain in the engine (liqui moly oil shlam spuling) it work 10min befoure oil change
     
    zuke likes this.
  17. zuke

    zuke Active Member

    Joined:
    Jul 16, 2018
    Messages:
    294
    Media:
    1
    Albums:
    1
    Location:
    Virginia
    Yeah, I prefer not to use super strong/abrasive detergents, It will cost more using the milder ones, and doing several oil changes over time to get it back up to normal, but I think that is the safer/better option....

    The Liqui-Moly looks like a good product, but I have no personal experience with it...
     
  18. butthead

    butthead New Member

    Joined:
    Jun 23, 2020
    Messages:
    17
    Media:
    1
    Location:
    Ukraine
    I am very very grateful to you for all the help, I will try, otherwise we have such clever guys here who say that the engine does not need to be washed at all
     
  19. zuke

    zuke Active Member

    Joined:
    Jul 16, 2018
    Messages:
    294
    Media:
    1
    Albums:
    1
    Location:
    Virginia
    You're welcome. We have guys like that here too :), And if we were talking about a 30 year old Lada Niva, I'd agree with them, But we aren't!
     
  20. butthead

    butthead New Member

    Joined:
    Jun 23, 2020
    Messages:
    17
    Media:
    1
    Location:
    Ukraine
    my dad had a lada niva 1987, and they also washed the engine, and this car is not inferior to a renegade,sold in 2012

    mmm sweet smell of gasoline
     
    zuke likes this.

Share This Page